ChrudimskoDnes.cz
ChrudimskoDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Kulturní instituce kraje připomenou události ze srpna 1968

10.08.2018
PARDUBICE - Zanedlouho si i v našem kraji připomeneme události ze srpna 1968. I když přímých pamětníků je v roce 2018 stále ještě mnoho, vyrostly nové generace, pro které je to už dávná historie. Proto krajské kulturní instituce připravily projekty, programy a výstavy, které přelomovou dobu před 50 lety přiblíží v souvislostech především mladým lidem.
Tanky na náměstí v Litomyšli - z výstavy RML | Foto: Pardubický kraj
"Vstup okupačních vojsk, který byl aktem jednostranného násilí, jež poznamenalo naší zemi na dlouhá desetiletí, musí být trvalou součástí naší historické paměti. Teď, téměř 30 let po změně režimu v roce 1989, si mnoho mladých lidí ani neuvědomuje, jak se v tehdejším Československu v létě 1968 lidem změnil život. Jak dopadly intelektuální elity národa, kolik lidí raději emigrovalo, kolik přišlo o zaměstnání, jak se začalo mluvit jinak doma a na veřejnosti. Proto je důležité o "pražském jaru" a o tom, jak na něj zareagovalo moskevské komunistické vedení mluvit a vysvětlovat jeho okolnosti i důsledky," říká 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek, který má na starosti kulturu a s ní spojené krajské paměťové instituce.

Za oknem mrazilo srpnové slunce...
Regionální muzeum v Litomyšli oslovuje návštěvníky už od začátku června výstavou Za oknem mrazilo srpnové slunce... První část výstavy představuje období pražského jara a jeho násilné ukončení invazí armád států Varšavské smlouvy 21. srpna 1968. Ukazuje především unikátní snímky místních fotografů Milana Dvořáka, Josefa Kuty a Miroslava Škrdly, kteří zachytili dobovou společenskou atmosféru i vojenskou techniku projíždějící městem. Její součástí je i desetiminutový filmový snímek Zdeňka Chlebouna, který zachycuje situaci ve městě v několika následujících dnech po invazi.

Druhá část výstavy je věnována životnímu stylu 60. let. V pohodlí obývacího pokoje, obklopeni dobovým designem, se můžete přenést do srpna roku 1968. Nebo si jen, bez ohledu na politické události, zavzpomínat na "zlatá šedesátá". Na výstavu zve i virální video na facebooku muzea i Pardubického kraje.

Dědečku, proč přijely ty tanky?
Regionální muzeum v Chrudimi přišlo s projektem na zmapování vzpomínek přímých svědků událostí roku 1968 a rodin postižených následnou perzekucí na Chrudimsku. Do projektu zapojují zejména žáky 8. tříd základních škol a studenty gymnázií a středních škol chrudimského regionu. Studenti ve svých rodinách a okolí zjišťují, jak srpnové události ovlivnily životy jejich blízkých nebo sousedů. Muzeum jim poskytuje odbornou a poradenskou činnost a v případě objevení filmových nebo fotografických materiálů, zprostředkovává jejich digitalizaci. Účastníkům pak zapůjčuje do škol i putovní výstavu vztahující se k událostem 21. srpna1968.

Odraz událostí v literatuře i hudbě
Několik tematických výstav připravila i Krajská knihovna v Pardubicích. Ve studovně se můžete podívat na ukázky dobového regionálního tisku, ukázky z proklamací, výzev a plakáty ze srpnové okupace v roce 1968 na Pardubicku. V oddělení beletrie a odborné literatury naleznete výběrové výstavky knih, které odrážejí rok 1968 a dobu normalizace v literární tvorbě a v odborné literatuře.

Hudební oddělení připravuje besedu se žáky a studenty s názvem "Poselství mimořádného roku". Jedná se o pásmo komentovaných zvukových ukázek, které zahrnuje ukázky z hudební a literární tvorby, vztahující se k letům 1968 - 71. Obsahuje úryvky písní (Pilarová, Neckář, Kryl, Kubišová, Černoch aj.), úseky scének a povídek (Šimek, Grossmann, Menšík, Lasica, Satinský i mediálního zamyšlení (Werich).

Sovětská armáda ve Vysokém Mýtě
Jedna z největších okupačních sovětských vojenských posádek sídlila po roce 1968 ve Vysokém Mýtě. To je téma pro Regionální muzeum ve Vysokém Mýtě. V současné době zpracovává vzpomínky pamětníků také studentka místního gymnázia a kromě výstavy Vysoké Mýto okupované bude osmičkám v regionu věnováno také další číslo Muzejního postilionu.

Mladé osloví hlavně facebook
Všechny instituce využívají ke kontaktu zejména s mladšími zájemci také sociální sítě. Facebook bude v letošním roce, kdy se připravuje projekt rekonstrukce pardubického zámku, hlavním informačním kanálem Východočeského muzea v Pardubicích. Zde bude od 15. srpna vycházet seriál "Rok 1968 ve sbírkách VČM". V jednotlivých medailoncích budou prezentovány předměty, fotografie či tištěné materiály z období okupace vojsky Varšavské smlouvy.

Varování tří osmičkových výročí
"V letošním roce si připomínáme tři přelomové osmičkové roky naší země a pouze u roku 1918 můžeme mít pocit hrdosti. Roky 1938, 1948 a také 1968 jsou pro nás spojeny s nesvobodou, tyranií a násilí na lidech, kteří jen chtěli normálně a svobodně žít. A to bychom měli mít stále na mysli," dodává Roman Línek.
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Pardubický kraj pomůže prostřednictvím dotačních titulů projektům na venkově

Pardubický poskytne více než 68 milionů korun prostřednictvím dotačních titulů Programu obnovy venkova 2023+. Tyto prostředky budou použity na rekonstrukci budov, parkovišť, veřejného osvětlení a další infrastruktury v regionu. Kromě toho bude ...

Na kyberbezpečnost se musí myslet i ve zdravotnictví, Pardubický kraj proto plánuje investice za více než 60 milionů

Náš svět se neustále digitalizuje a propojuje. Kromě značných výhod to ale s sebou přináší i možná rizika. Před kyberútočníky se musí chránit i zdravo ...

Na Chrudimsku dobrovolníci vykřesali ze země nový turistický cíl

Ještě nedávno nebyla zřícenina hradu nad Rabštejnskou Lhotou z cesty lesem ani vidět. V minulosti bylo několik pokusů o její záchranu, ale výsledky má ...

Obnova nádrže na Chrudimsku se kvůli užovce obojkové na čas zastavila

Historickou vodní nádrž v lesích u obce Běstvina na Chrudimsku v Pardubickém kraji obnovily za bezmála 1,7 milionů korun Lesy České republiky. V jejím ...

Pardubický kraj bude úzce spolupracovat s aplikací Záchranka

Chcete dostávat varovná hlášení o krizových situacích? Stiskem jednoho tlačítka přivolat pomoc záchranné a horské služby přesně tam, kde se nacházíte? ...





Pátek 29.3.2024
Pardubický kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes