ChrudimskoDnes.cz
ChrudimskoDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy
PANDEMIE COVID-19 ONLINE
Zdroj: MZ ČR 28.03.2024 [e]
Nové připady:
14
Ukončená očkování:
6 982 235
Hospitalizovaných:
16
Vyléčení:
4 715 259
Aktivní případy:
298
Úmrtí celkem:
43 518

Ministerstvo zdravotnictví spouští registrace na očkování pro učitele a osoby starší 70 let

27.02.2021
Osoby starší 70 let se budou moci od 1. března registrovat na očkování proti onemocnění covid-19. Registrace bude probíhat přes Centrální rezervační systém na stránkách: registrace.mzcr.cz. Od 27. února se spustí také registrace pro pedagogické pracovníky a další zaměstnance škol a školských zařízení. Do očkování se nově zapojí také praktičtí lékaři.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
"Stávající epidemická situace je kritická. Nemocnice dosahují svých maximálních kapacit, velká část obchodu a služeb je zavřená a školní lavice jsou z většiny prázdné. Pokud je něco nadějí pro zlepšení současného stavu a pozvolný návrat do normálního života, je to právě očkování. Jsem proto rád, že již v pondělí spustíme možnost registrace pro osoby starší 70 let," zmiňuje význam očkování ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Lidé nad 70 let se k očkování budou moci registrovat od 1. března, a to prostřednictvím Centrálního rezervačního systému na webových stránkách registrace.mzcr.cz.

Registraci je nutné zahájit vyplněním telefonního čísla, na který přijde PIN kód, který registrující zadá do systému. Následně vyplní osobní údaje a vybere očkovací místo, které preferuje.

Po odeslání žádosti osoba obdrží SMS s PIN2, který slouží k rezervaci samotného termínu očkování. Ten si zájemce o očkování vybere na webu rezervace.mzcr.cz, kde si po zadání čísla pojištěnce (rodného čísla) a PIN2 zvolí datum a čas prvního očkování, který mu nejvíce vyhovuje. Termín druhého očkování je vygenerován automaticky, a to na místě, které dotyčný zvolil. Rezervaci je nutné provést do 72 hodin od obdržení PIN2.

Řazení k očkování v samotném Centrálním rezervačním systému probíhá podle věku. V pořadí rezervací tedy nerozhoduje čas registrace, ani zdravotní stav.

Už od 27. února bude umožněna registrace k očkování také pedagogickým pracovníkům a zaměstnancům škol a školských zařízení. Do prioritní skupiny budou zařazeny také pečující osoby v dětských skupinách (mikrojeslích) a zařízeních pro děti vyžadující okamžitou pomoc. Ti se rovněž zaregistrují přes Centrální rezervační systém na stránkách registrace.mzcr.cz, a to pomocí unikátního kódu. Kód učitelé a zaměstnanci škol a školských zařízení obdrží od vedení příslušné instituce, na očkovacím místě se pak budou muset prokázat ještě písemným potvrzením od zaměstnavatele. Vzhledem k vysokému počtu těchto osob budou kódy vydávané na základě daných priorit. Nejprve by ho měli dostat ti starší 55 let a učitelé a nepedagogičtí zaměstnanci škol, které jsou v provozu.

"Ministerstvo zdravotnictví považuje otevření škol za jednu z priorit. Aby to bylo možné, je nutné pravidelné testování žáků a učitelů a také co nejvyšší proočkování učitelů. Ti jsou jinak vystaveni velkému riziku nákazy. Zvláště v případech, pokud se jedná o starší pedagogy. Zařadili jsme je proto v rámci očkovací strategie do prioritních skupin a je dobrou zprávou, že jejich očkování může začít," objasňuje potřebu proočkovat učitele ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Nově bude navýšený také počet očkovacích míst. Zatímco až dosud probíhalo očkování především v nemocnicích, nyní se do očkování zapojí také praktičtí lékaři. Díky tomu se zásadně zvýší počet dostupných termínů pro očkování a celý proces se tak zrychlí.

"Zapojení praktických lékařů je krokem, kterým se násobně zvýší počet očkovacích míst a také počet termínů, které bude možné pro očkování využít. Výsledkem tak bude proočkování vyššího počtu osob v kratším čase, než tomu bylo dosud. Spolu s blížícími se dodávkami dalších vakcín jde skutečně o velmi dobrou zprávu, která může představovat řešení současné nepříznivé epidemické situace," dodává ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Česká republika dosud obdržela 877 600 dávek vakcín. Celkem bylo proočkováno 85 % z nich. Podáno bylo celkem 623 tisíc dávek, 232 tisíc osob bylo již očkováno oběma dávkami. Další dávky vakcín očekává Ministerstvo zdravotnictví v příštím týdnu.

Zdroj: MZ ČR
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Související:

Další články z rubriky Zprávy

Na kyberbezpečnost se musí myslet i ve zdravotnictví, Pardubický kraj proto plánuje investice za více než 60 milionů

Náš svět se neustále digitalizuje a propojuje. Kromě značných výhod to ale s sebou přináší i možná rizika. Před kyberútočníky se musí chránit i zdravotnická zařízení, Pardubický kraj proto za přispění dotace z Evropské unie plánuje zvýšení ...

Na Chrudimsku dobrovolníci vykřesali ze země nový turistický cíl

Ještě nedávno nebyla zřícenina hradu nad Rabštejnskou Lhotou z cesty lesem ani vidět. V minulosti bylo několik pokusů o její záchranu, ale výsledky má ...

Obnova nádrže na Chrudimsku se kvůli užovce obojkové na čas zastavila

Historickou vodní nádrž v lesích u obce Běstvina na Chrudimsku v Pardubickém kraji obnovily za bezmála 1,7 milionů korun Lesy České republiky. V jejím ...

Pardubický kraj bude úzce spolupracovat s aplikací Záchranka

Chcete dostávat varovná hlášení o krizových situacích? Stiskem jednoho tlačítka přivolat pomoc záchranné a horské služby přesně tam, kde se nacházíte? ...

Železniční muzeum v Rosicích nad Labem se rozšíří, v plánu je i vlečka

Pardubický spolek historie železniční dopravy je veřejně prospěšná nezisková organizace, která vznikla v roce 1990. Stará se o Železniční muzeum v Ros ...





Čtvrtek 28.3.2024
Pardubický kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes