ChrudimskoDnes.cz
ChrudimskoDnes.cz » Kalendář akcí » Detail akce

Přidávání akcí do kalendáře bylo dočasně pozastaveno.
Pokud chcete propagovat svoji kulturní akci formou PR článku v našem zpravodajství kontaktujte nás zde.

VYSTUPTE VE STANICI HLINSKO - MUZEUM! / Výstava

Kdy:
Pátek 18.07.2014 od 09:00 hod až 31.08.2014
Kde:
Městské muzeum, Hlinsko
Pořadatel:
Sdílet:

Již tradiční letní výstava v muzeu je věnovaná železničářské tématice. Významným přelomem z hlediska dopravy se pro Hlinsko a okolí stala stavba železniční dráhy od Pardubic do Německého (Havlíčkova) Brodu. První vlak byl vypraven 16. května 1871. Nádražní budova byla postavena současně s dráhou, krytý perón vznikl později.

K vidění budou modely lokomotiv, vagónů, staveb, krajinek, funkční i rozestavěná kolejiště ze soukromých sbírek pánů Zdeňka Jeníčka, Jiřího Tesáka, Miloslava Zavřela a Vojtěcha Vaška.

Nebudou chybět nejrůznější předměty se železničářskou tématikou (uniformy, čepice, lampy,- kompostéry, vývěsky, návěstní terče, plakáty, fotografie) ze sbírky pana Romana Svobody a Václava Žampacha.

A ještě něco navíc. Výstavu doplní dvě unikátní vysoká jízdní kola, muzeální až raritní hodnoty - Singer Challenge a Singer Apollo (1876). Bicykly pro muzeum zrestauroval pan Jaroslav Vožniak za podpory Pardubického kraje.

Ve vybrané dny proběhnou doprovodné akce ( pouštění vláčků po kolejišti). Návštěvníci si mohou vyzkoušet i označení jízdenky na "kompostéru." Pro holčičky a kluky bude připraven hrací koutek s vláčky i panenkami.

Srdečné pozvání platí i do nově uspořádaných expozic muzea se zaměřením na textilní expozici, hrnčířství a dřevěné lidové hračky z Hlinecka.

Upozornění: případné změny termínů akce a místa konání si ověřte na stránkách pořadatele !

Další akce v okolí



40,22479057312