ChrudimskoDnes.cz
ChrudimskoDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Vojáci z Pardubic a Chrudimi odjíždějí na Slovensko odstrašit nepřítele i bránit hranice NATO

04.04.2022
Vojáci 1. kontingentu úkolového uskupení enhanced Vigilance Activities (eVA) vyrazili z Pardubic a Chrudimi na Slovensko. Z pardubického Centra podpory operací odjel velitel kontingentu plukovník gšt. Tomáš Unzeitig a vojáci, kteří budou tvořit velení Mnohonárodního bojového uskupení eVA. Z kasáren 43. výsadkového pluku v Chrudimi vyjeli vojáci, kteří budou tvořit základ mnohonárodního smíšeného pěšího praporu. Jejich velitelem je podplukovník Ivo Zelinka.
Foto: acr.army.cz
Vojáky před odjezdem pozdravil armádní generál Aleš Opata. "Je to pro nás historický moment a projev důvěry Aliance v naše schopnosti na základě kterého nám svěřili výstavbu battlegroup. Ve velmi krátkém období jsme byli schopni sestavit celý kontingent. Do června na Slovensku budou výsadkáři. Pak je nahradí mechanizovaná jednotka s Pandury," komentoval náčelník Generálního štábu AČR nový úkol české armády.

Počáteční operační schopnost bojového uskupení zabezpečí nejdříve 250 vojáků. Jejich počty se budou do konce června postupně navyšovat podle mandátu až na 650, kdy dosáhnou plné operační schopnosti.

Mnohonárodní bojové uskupení NATO bude pod českým velením. Jeho prvním velitelem je plukovník Unzeitig, dosud zástupce velitele 31. pluku biologické, radiační a chemické ochrany v Liberci. Do battlegroupu se dále zapojí vojáci z Německa, Nizozemska, Polska, Slovenska, Slovinska a USA. Celkově může mít dle mandátu schváleného slovenským parlamentem bojové uskupení až 2100 vojáků.

"Naše armáda má už zkušenost s velením zahraničním operacím. Teď je to poprvé, kdy dochází k výstavbě a přípravě operace NATO pod českým velením za účasti členských zemí NATO," upřesňuje plukovník Unzeitig. "Hlavním úkolem mise je deklarace připravenosti, odhodlanosti a jednoty členských zemí NATO bránit územní celistvost a integritu Aliance. Jde o mezinárodní operaci NATO, která má navýšit obranné schopnosti Ozbrojených sil Slovenské republiky."

Český kontingent předpokládá sílu minimálně 400 mužů, včetně týmu Vojenské policie a jednotek bojové a logistické podpory. Jejím prvním velitelem je podplukovník Ivo Zelinka, který dosud působil jako zástupce velitele 43. výsadkového pluku.

"Úkol smíšeného pěšího praporu bude spočívat především v odstrašení potenciálního nepřítele. Pokud by došlo ke zhoršení bezpečnostní situace, tak i v obraně hranic Aliance. K tomu mám mandát na manévr silami po celém teritoriu Slovenské republiky," upřesňuje podplukovník Zelinka.

V rámci doplňování jednotky až na požadovanou plnou operační schopnost si jednotka postupně doplní své počty a vymění za vojáky mechanizovaného praporu 4. brigády rychlého nasazení.

Vytvoření bojového uskupení na Slovensku je součástí snahy posílit východní křídlo Severoatlantické aliance v reakci na zhoršení bezpečnostní situace na Ukrajině. NATO proto rozhodlo o vzniku stálé alianční přítomnosti na Slovensku, v Maďarsku, Rumunsku a Bulharsku. Zastřešujícím názvem je enhanced Vigilance Activities (eVA), nebo-li "Aktivita zvýšené bdělosti".

Zdroj: Armáda ČR
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Mezi Budislaví a Prosečí začíná oprava silnice

Klimatické podmínky i nadměrná doprava se v regionu výrazně podepsaly na stavu komunikací. Po skončení zimní údržby je to vidět například na úseku silnice II/359 mezi Budislaví a Prosečí. S ohledem na další plánované investice se proto v pondělí 29. ...

Pardubický kraj pomůže prostřednictvím dotačních titulů projektům na venkově

Pardubický poskytne více než 68 milionů korun prostřednictvím dotačních titulů Programu obnovy venkova 2023+. Tyto prostředky budou použity na rekonst ...

Na kyberbezpečnost se musí myslet i ve zdravotnictví, Pardubický kraj proto plánuje investice za více než 60 milionů

Náš svět se neustále digitalizuje a propojuje. Kromě značných výhod to ale s sebou přináší i možná rizika. Před kyberútočníky se musí chránit i zdravo ...

Na Chrudimsku dobrovolníci vykřesali ze země nový turistický cíl

Ještě nedávno nebyla zřícenina hradu nad Rabštejnskou Lhotou z cesty lesem ani vidět. V minulosti bylo několik pokusů o její záchranu, ale výsledky má ...

Obnova nádrže na Chrudimsku se kvůli užovce obojkové na čas zastavila

Historickou vodní nádrž v lesích u obce Běstvina na Chrudimsku v Pardubickém kraji obnovily za bezmála 1,7 milionů korun Lesy České republiky. V jejím ...





Pátek 3.5.2024
Pardubický kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes