ChrudimskoDnes.cz
ChrudimskoDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Den lékáren přiblíží veřejnosti tým zdravotníků, kteří pečují o její zdraví

12.06.2023
Letos se uskuteční již 25. ročník tradičního Dne lékáren, který tento rok připadá na čtvrtek 15. června. Akce České lékárnické komory budou probíhat celý týden od 12. do 18. června. Jubilejní Den lékáren má za cíl edukovat širokou veřejnost o náročné práci farmaceutů, farmaceutických asistentů a dalších nezbytně důležitých zaměstnanců lékáren. Akce proběhne ve více než 1 300 lékárnách po celé České republice.
Ilustrační snímek | Foto: Archiv ID
Cílem letošního ročníku Dne lékáren je přiblížit veřejnosti práci lékárníků i dalších zaměstnanců, bez kterých by se každodenní chod těchto zdravotnických zařízení neobešel. I když je všeobecně známé, že v lékárně pracují lékárníci, ne každý ví, jak náročné je jejich vysokoškolské vzdělání: "Žádná lékárna nemůže fungovat bez lékárníka, ten musí být v lékárně po celou pracovní dobu. Zároveň mohou pacienti za tárou vidět i farmaceutické asistenty, kterým se dříve říkalo laboranti. I tato profese vyžaduje specifické, vyšší odborné nebo středoškolské, zdravotnické vzdělání a odborné dovednosti," vysvětluje prezident České lékárnické komory, Mgr. Aleš Krebs, Ph.D.

"Role lékárníků je nezastupitelná. Jsou pilířem zdravotní péče. Díky jejich kompetenci, radám a přístupu jsou pacienti při návštěvě lékárny ve skvělých rukách, za což jim patří dík nejen můj, ale i celé společnosti," říká ministr zdravotnictví prof. MUDr. Vlastimil Válek.

Víte, kdo pracuje v lékárnách?


Lékárníci jsou farmaceuti - vysokoškolští odborníci, absolventi oboru farmacie na farmaceutických fakultách, které jsou svým zaměřením analogií fakultám lékařským. Mají akademický titul magistr (Mgr.) nebo v případě složení rigorózní zkoušky titul doktor farmacie (PharmDr.). Zodpovídají za odborný chod lékárny a vedoucí lékárník řídí její tým. Hlavní činností lékárníků je výdej léčivých přípravků, těch vázaných na recept i volně dostupných. Jeho součástí je dispenzace zajišťující předání informací o správném a bezpečném užívání léčivých přípravků a zpětnou vazbu o tom, zda pacient všechny instrukce pochopil správně. Lékárníci také zajišťují poradenství pro pacienty, vedou evidenci lékárny a zajišťují pravost léků.

Nedílnou součástí týmu, který poskytuje lékárenskou péči, jsou i farmaceutičtí asistenti, většinou absolventi vyšší odborné školy oboru Diplomovaný farmaceutický asistent. Podobně jako farmaceuti, i oni vydávají léky, ale pouze ty dostupné bez předpisu. Stejně jako lékárníci připravují individuální léčivé přípravky, například masti, čípky nebo tobolky.

"Lékárníci pomáhají pacientům se správným výběrem léků, vydávají léky na předpis, dohlíží na správnou léčbu z hlediska nežádoucích účinků, radí se správným dávkováním nebo kontraindikacemi. Mezi jejich stěžejní každodenní úkoly patří ověřování pravosti léků či individuální příprava léků," vysvětluje viceprezident České lékárnické komory, PharmDr. Martin Kopecký. Alena Šindelářová z České komory farmaceutických asistentů (ČKFA) doplňuje: "Farmaceutičtí asistenti v lékárnách vydávají léky dostupné bez receptu, poradí i se samoléčbou nebo výběrem doplňků stravy. Také zajišťují objednávání léků a jejich správné uchovávání a vydávají pacientům zdravotnické prostředky."

Dalším zaměstnancem lékárny je sanitář, který je zodpovědný především za čistotu v lékárně, dezinfekci povrchů i mytí a sterilizaci obalů a pomůcek pro individuální přípravu. Lékárny by se však neobešly i bez nezdravotnických pracovníků, kteří se věnují například údržbě, úklidu nebo administrativním činnostem.

Bez lékárníků by nebyly lékárny


"Studium farmacie je náročné. Absolventi oboru farmacie získávají komplexní znalosti o jednotlivých lécích. Vědomosti farmaceutů zahrnují znalost chemické struktury, fyzikálních vlastností a účinků léčiv, vědí, jak se lék v těle pohybuje, kde a jak účinkuje a jaké má nežádoucí účinky. V neposlední řadě také vědí, jak konkrétní léky interagují s jinými léčivy nebo se stravou či nápoji, a také jak se léky vyrábí. Jejich znalost léků je komplexní, bez ohledu na to, zda jde o přípravky na předpis nebo bez něj. Proto jsou nezbytnou součástí zdravotní péče. Farmaceuti musí své znalosti i po ukončení vysokoškolského studia neustále doplňovat, protože se vyvíjí stále nové léky, stejně tak jako poznatky o těch stávajících," přibližuje doc. PharmDr. Jaroslav Roh, Ph.D., děkan Farmaceutické fakulty v Hradci Králové Univerzity Karlovy.

Celoživotní vzdělávání lékárníků organizuje a pomáhá zajišťovat Česká lékárnická komora. Robustní systém celoživotního vzdělávání zahrnuje širokou škálu vzdělávacích akcí včetně garantovaných kurzů. Jejich absolventi pomáhají pacientům například při snižování nadváhy, odvykání kouření, samoléčbě pomocí bylinek nebo odhalování zdravotních rizik (vysoký krevní tlak, cholesterol, cukr).

Situace je podobná i u farmaceutických asistentů, kteří navštěvují interní semináře a konference a neustále se vzdělávají v oblasti aktualit v oboru zdravotnictví a farmacie. Také se pod dohledem školí ve svých specializacích.

Zdroj: ČLnK
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Mezi Budislaví a Prosečí začíná oprava silnice

Klimatické podmínky i nadměrná doprava se v regionu výrazně podepsaly na stavu komunikací. Po skončení zimní údržby je to vidět například na úseku silnice II/359 mezi Budislaví a Prosečí. S ohledem na další plánované investice se proto v pondělí 29. ...

Pardubický kraj pomůže prostřednictvím dotačních titulů projektům na venkově

Pardubický poskytne více než 68 milionů korun prostřednictvím dotačních titulů Programu obnovy venkova 2023+. Tyto prostředky budou použity na rekonst ...

Na kyberbezpečnost se musí myslet i ve zdravotnictví, Pardubický kraj proto plánuje investice za více než 60 milionů

Náš svět se neustále digitalizuje a propojuje. Kromě značných výhod to ale s sebou přináší i možná rizika. Před kyberútočníky se musí chránit i zdravo ...

Na Chrudimsku dobrovolníci vykřesali ze země nový turistický cíl

Ještě nedávno nebyla zřícenina hradu nad Rabštejnskou Lhotou z cesty lesem ani vidět. V minulosti bylo několik pokusů o její záchranu, ale výsledky má ...

Obnova nádrže na Chrudimsku se kvůli užovce obojkové na čas zastavila

Historickou vodní nádrž v lesích u obce Běstvina na Chrudimsku v Pardubickém kraji obnovily za bezmála 1,7 milionů korun Lesy České republiky. V jejím ...





Pondělí 29.4.2024
Pardubický kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes