ChrudimskoDnes.cz
ChrudimskoDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Na zemědělských TECHNOhrátkách žáci poznávali nejen zvířata

12.05.2017
Oslice Julča, býček Johan, lama František, zatím bezejmenné měsíční telátko a také zakrslé kozy, husy i další zvířata byli obdivovanými společníky účastníků TECHNOhrátek Pardubického kraje, které se uskutečnily ve středu 10. května ve Střední škole zemědělské a Vyšší odborné škole Chrudim. Zavítalo sem 149 žáků 7. a 8. tříd z deseti základních škol, kteří se zájmem a nezvyklým zanícením pronikali do základů zemědělských profesí.
Na zemědělských TECHNOhrátkách žáci poznávali nejen zvířata | Foto: Pardubický kraj
"Je to jedna z největších a současně i nejlepších škol zřizovaných Pardubických krajem. Premiéru v TECHNOhrátkách měla právě před rokem. Zemědělské obory poskytují velice dobrou pracovní perspektivu, takže jejich výběr se určitě vyplatí," uvedl při slavnostním zahájení akce Bohumil Bernášek, radní Pardubického kraje pro školství.

A jeho slova potvrzovali také další hosté, kteří přišli školáky nejen pozdravit, ale především motivovat k volbě zemědělského studijního zaměření. Byli mezi nimi například starosta Chrudimi Petr Řezníček, ředitelka kontaktního pracoviště Úřadu práce v Chrudimi Eva Kameníková, ředitelka okresní Agrární komory Chrudim Vanda Rektorisová nebo generální ředitel společnosti Cerea František Turek.

"Práce v zemědělství vypadá někdy jako složitá, ale má budoucnost. Mladá generace je a bude potřeba na soukromých farmách i v zemědělských podnicích. Všude je poptávka po kvalifikovaných odbornících, kteří ovládají nejmodernější techniku," řekl Václav Kroutil, radní Pardubického kraje pro životní prostředí, zemědělství a venkov a sám také absolvent této chrudimské střední školy.

Semena, rostliny i mikroskopy
Nejen živá zvířata, ale také poznávání semen a rostlin, příprava krmiva či zhotovení klíčenky ze dřeva předepisoval program těchto TECHNOhrátek na školním statku ve Vestci. V laboratořích v hlavní budově školy zase žáci připravovali preparát na mikroskopování, v rámci dendrologie měřili výšku stromu a v chemické laboratoři určovali kationty. Prostřednictvím těchto aktivit se seznámili s učebním oborem zemědělec-farmář i maturitním agropodnikání.

"Největší ohlas mělo podobně jako při premiéře TECHNOhrátek v této škole dojení makety krávy. Kluci i děvčata poznali, že tato činnost není vůbec jednoduchá, a než v časovém limitu nadojili potřebné množství vody, dostali pořádně zabrat. Nejlépe se to podařilo žákům z Kameniček a Ronova nad Doubravou," uvedla Helena Bártlová, manažerka projektu TECHNOhrátky.
Součástí akce byla také prezentace společnosti Cerea, která je strategickým partnerem SŠ zemědělské a VOŠ Chrudim. Vedoucí oddělení personalistiky Lenka Mrákotová seznámila školáky s produkty i službami této společnosti, spoluprací se školou i nabídkou pracovních profesí.

"Byly to po všech stránkách vydařené a opravdu akční TECHNOhrátky. Vybavení laboratoří i dílen umožnilo, aby se do jednotlivých aktivit zapojili v každé skupině všichni školáci, navíc tyto činnosti byly hodně zajímavé a motivační. Rozšíření zemědělských škol v letošním programu projektu se ukazuje jako správné. Chrudimská škola určitě našla mnoho sympatizantů," zhodnotil akci Vladimír Zemánek, manažer projektu TECHNOhrátky.

Tradiční součástí byl souboj o ovocné dorty. Oba tentokrát získalo družstvo Základní školy a Mateřské školy Kameničky, které vyhrálo soutěž manuálních činností i vědomostní kvíz Hej Ty, víš to?! Nejúspěšnější školy obdržely dárky od společnosti Cerea.
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Mezi Budislaví a Prosečí začíná oprava silnice

Klimatické podmínky i nadměrná doprava se v regionu výrazně podepsaly na stavu komunikací. Po skončení zimní údržby je to vidět například na úseku silnice II/359 mezi Budislaví a Prosečí. S ohledem na další plánované investice se proto v pondělí 29. ...

Pardubický kraj pomůže prostřednictvím dotačních titulů projektům na venkově

Pardubický poskytne více než 68 milionů korun prostřednictvím dotačních titulů Programu obnovy venkova 2023+. Tyto prostředky budou použity na rekonst ...

Na kyberbezpečnost se musí myslet i ve zdravotnictví, Pardubický kraj proto plánuje investice za více než 60 milionů

Náš svět se neustále digitalizuje a propojuje. Kromě značných výhod to ale s sebou přináší i možná rizika. Před kyberútočníky se musí chránit i zdravo ...

Na Chrudimsku dobrovolníci vykřesali ze země nový turistický cíl

Ještě nedávno nebyla zřícenina hradu nad Rabštejnskou Lhotou z cesty lesem ani vidět. V minulosti bylo několik pokusů o její záchranu, ale výsledky má ...

Obnova nádrže na Chrudimsku se kvůli užovce obojkové na čas zastavila

Historickou vodní nádrž v lesích u obce Běstvina na Chrudimsku v Pardubickém kraji obnovily za bezmála 1,7 milionů korun Lesy České republiky. V jejím ...





Pondělí 29.4.2024
Pardubický kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes